Маските задължителни и на открито

Вие как мислите? За или против сте?

Препоръката е на експерти по епидемиология и инфекциозни болести, от МЗ смятат, че разпространението на COVID-19 ще намалее с 30%

Носенето на предпазни маски и на открито да стане задължително в София и страната. Това не е нова ограничителна мярка, а засилване на контрола на мерките.

Този препоръка бе направена днес на онлайн обсъждане на здравния министър доц. д-р Костадин Ангелов, заместника му д-р Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор, съобщиха от МЗ.

 

Обсъдени още бяха продължителността на карантината, намаляване от 14 на 10 дни, както и въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер. След двучасовите разговори ще се засили държавния здравен контрол чрез учестени проверки.

Също така бяха обсъдени и критериите за изписването на пациенти с доказан COVID-19 и кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти. Министърът обясни, че всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта.

Маските или друго предпазно средство, покриващо носа и устата, да се носят на открито препоръчва в доклада си и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Мярката е най-леката и възможна мярка и след категоричното мнение на експерти и специалисти, смятам, че трябва да я въведем, коментира министър Ангелов.

 

Според него тази противоепидемична мярка по никакъв начин не е ограничаваща. Очакванията са, че при засиления контрол и ако всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим, допълни здравният министър.

На  срещата се коментира и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

 

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно – проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра “Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации” на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

Критериите за изписване на болница на пациенти с доказан COVID-19 ще бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите. Целта ни е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите, обясни зам.-здравният министър Бойко Пенков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *